Danmarks Nationalbibliotek

mandag 24. januar, 2011

26.000 jazzplader og cd’er fra Arnvid Meyers samling er nu tilgængelige i REX

I 2010 har Det Kongelige Bibliotek indlemmet en helt unik jazzsamling fra ildsjælen, jazzmusikeren og organisatoren Arnvid Meyer (1927-2007). Der er tale om en meget bred materialesamling med omkring 38.500 fonogrammer (78’ere, lp’er, singler, cd’er og bånd) suppleret af en omfattende bog- og tidsskriftsamling samt et stort arkiv. En stor del af pladesamlingen – ca. 26.000 plader og cd’er – er nu registreret i bibliotekets database REX. Ved at søge på “Arnvid Meyer collection” kan man se hvilke. Man kan søge på titler, kunstnere og ofte pladeselskab og på den måde se, hvad samlingen indeholder. Finder man en interessant plade eller cd vil man kunne bestille en digital kopi til gennemlytning på en af Diamantens læsesale.

Manden bag
Arnvid Meyer er en legende inden for dansk jazz. Som udøvende musiker var han trompetist med traditionel jazz og swing som sit hovedområde. Hans musikerkarriere strakte sig fra midten af 1900-tallet til ca. 1975, bl.a. med eget orkester, hvor han arbejdede sammen med en lang række kendte, udenlandske musikere. Meyers betydning i dansk jazzhistorie begrænser sig dog ingenlunde til musikerkarrieren. Tværtimod var han takket være sin rolle som grundlægger af og primus motor for Det Danske Jazzcenter ved Rønnede en af danske jazzhistories centrale personer. Fra 1971 til slutningen af det 20. århundrede var Det Danske Jazzcenter et internationalt kendt samlings- og dokumentationscenter for jazzen. Samtidig havde det en stor udadvendt virksomhed, deriblandt indstiftelsen af Jazzpar-prisen som en af de eneste internationale jazzpriser. Arnvid Meyer var tillige en ivrig skribent, oplægsholder og underviser. Og ikke mindst en ihærdig pladesamler.

Samlingen
Allerede i de tidlige ungdomsår i begyndelsen af 1940’ere blev Meyer grebet af det, han selv beskrev som en pladesamlermani. Til illustration af, hvad der menes hermed, bestod pladesamlingen ved udgangen af 1941 af 10 plader. Et år senere var bestanden oppe på 100 og i slutningen af 1950’erne over 2000. I 1996 havde antallet passeret de 25.000.

Den måske bedste illustration af, hvor vigtige pladerne, og ikke mindst jagten på dem, var for Meyer, er det faktum, at bestanden vedblev med at vokse efter salget til Det Kongelige Bibliotek i netop 1996. Som en del af købsaftalen blev pladerne stående hos Meyer indtil hans død i 2007. På dette tidspunkt var samlingen vokset med ca. 10.000 enheder, indkøbt for pengene fra salget. Man måtte derfor atter til forhandlingsbordet for at erhverve sig tilvæksten i plader.

Meyers samling udmærker sig ved omfanget og bredden, såvel kronologisk som stilistisk. Særligt godt repræsenteret er dansk jazz, og man kan her blandt pladerne finde sjældne klenodier så som lp’en Sahib Shihab And The Danish Radio Jazz Group fra 1965 side om side med Papa Bue’s Viking Jazzbands indspilning af Schlafe Mein Prinzchen som var blandt de mest solgte singler i Danmark omkring 1960. De to eksempler viser bredden i musiksamlingen og en af styrkerne: At han ganske enkelte forsøgte at få det hele med.

Arnvid Meyers samling er dog langt fra begrænset til dansk jazz og udgør samlet set et godt udgangspunkt, hvis man vil dybere ned i jazzhistorien. Det er der nu vide muligheder for at komme med tilgængeliggørelsen af de 20.000 plader og cd’er.

Brug samlingen
I lighed med materialet fra de øvrige jazzsamlinger, der findes på Det Kongelige Bibliotek, kan man bestille en digital kopi af musikken via REX. Man vil efterfølgende få besked, når kopien er klar til gennemlytning på en af Diamantens læsesale.

Kontakt Musik og Teaterafdelingen på Det Kongelige Bibliotek for yderligere information eller mød op Center for Musik og Teater for personlig vejledning.

Kommentarer:

Send en kommentar:
  • HTML syntaks: Tilladt

Weblogkalender


« marts 2019
mationtofr
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
I dag

Søg i denne weblog

 

Nyeste indlæg i alle KB blogs