eBøger

tirsdag 19. juni, 2012

Nook - sådan er den at læse på

Kommentarfunktionen driller stadig... Heldigvis er Kasper Vad flink til at sende en mail når han ellers ville have kommenteret, for han skriver interessante ting. Nu har han kastet sig over (blandt andet) spørgsmålet om ulden skærm på Nooken. Læs om hans praktiske læseerfaringer på hans blog.

tirsdag 12. juni, 2012

Springtime for ebooks

Eller noget i den retning. Per Palmkvist Knudsen, der er IT-direktør hos JP/Politiken, har testet ebogslæsere i vinterferien. Nu har han så også fået skrevet om det. Det kender jeg godt. Han er læseværdig, netop fordi han er IT-chef i et mediehus. Det betyder at han har fingeren på mere end en puls. Så smut lige over på Jyllandsposten, og læs hans indlæg.

Har du læst? Godt. Efter min mening leverer han en glimrende beskrivelse af testsituationen i det lille hjem, så supplerer han med lidt om ulemper og besvær, og slutter af med at skrive om markedet.
Det første er glimrende. Jeg ville ønske jeg havde samme muligheder for at teste mange forskellige ebogslæsere, men så kan man da læse om det. Der er ikke meget nyt, men det er interessant, at han har så meget fokus på de eInk-baserede dimser. Bevares, han nævner Apples iBooks, men det er eInk der lader til at være definitionen på en ebogslæser.
Det er ikke første gang jeg oplever det. Gyldendal lader til at mene at ebøger er flade tekstfiler, mens flotte, farvestrålende, multimediekreationer, er ibøger. Det er helt sikkert noget de har fundet inspiration til hos Apple. Og det er synd. For det første er multimediebøgerne også ebøger. Formatet kan sagtens være det samme. For det andet - lad nu være med at beskrive et helt medie med et ord der er varemærkebeskyttet. Vi andre skal altså også være her. Prøv at forestille dig at man kun måtte kalde en papirbog for en bog, hvis den blev solgt gennem en bestemt boghandel. Hvis en anden boghandler solgte den og kaldte den for en bog, så ville han komme i problemer med varemærkebeskyttelsen. Hold op med det, det er en fin etiket I smider på for at få det til at lyde fancy. Ikke andet end varm luft.
Per Knudsens anden pointe har vi været inde på tidligere her på bloggen. Folk i al almindelighed er ikke så skrappe til IT som de tror, og har de først vænnet sig til at man kan få ting på sin iPad uden at tænke, er det meget svært at få dem til at begynde igen (med at tænke). Det er en stor glæde at det ikke kun er mig der oplever det :)
Og endelig hans tredie pointe, og her mener jeg han tager fejl. Sony har solgt ½ million ebogslæsere på det europæiske marked. Der er solgt ½ million iPads på det danske marked. Når Sony betragter det som en salgssucces, er det fordi markedet ikke er særligt stort. Det mener jeg er helt misforstået. Når Sony betragter det som en salgssucces, er det fordi markedet for dimser der kun kan læse flade tekstfiler er meget lille. Når iPads sælger så godt som de gør, er det fordi markedet for dimser der både kan læse ebøger, og gøre meget andet, er meget stort. Salgstallene for Sonys eBogslæsere er ikke lavt, fordi ebogsmarkedet er lille. At ebogsmarkedet så, at dømme efter hvordan det går Publizon, ikke er imponerende, er en anden sag.

P.S. ebogsmarkedet er heller ikke lille fordi bibliotekerne gennem ereolen.dk driver unfair konkurrence. ereolen er reelt en udlejningsplatform drevet af forlagene, hvor indtægten stammer fra et sugerør i folkebibliotekernes pengekasse, og markedsføringsbudgettet er decentraliseret til samme sted.


Den er stadig gal med kommentarerne. Men send en mail med jeres kommentarer, så smider jeg dem på.


Jeg har en Garmin GPS. Det er "min GPS".
Jeg har også en iPhone med indbygget GPS, men den er ikke "min GPS". Den kan bare fungere som en GPS. På iPad kan man også læse e-bøger, og den kan fungere som e-boglæser, men den er ikke en e-boglæser. En "e-boglæser" er, mener jeg, en enhed dedikeret til at læse e-bøger. Desværre er teknologien endnu ikke optimal og derfor er det fortrinsvis tekst-bøger der kan læses på en e-boglæser.

Idag siger vi at en e-boglæser skal have en E-ink skærm, men det er rigtigt at E-ink er et varemærke. det er bare den optimale teknologi at læse bøger på (synes jeg - det er næppe en objektiv sandhed). På nettet fandt jeg en sammenligning af skærmene på en iPad og en Kindle e-boglæser. Sammenligningen var illustreret med nærbilleder fra et mikroskop: http://etanker.wordpress.com/2011/04/20/e-bog-dummy-ikke-e-avis/

Iøvrigt har jeg tidligere brugt begrebet "fusionsbog" for at kunne differentiere bog-begrebet en smule, uden at forfalde til i-lignende mærkevarenavne. Med den ny teknologi kommer der nemlig nye muligheder.

Og det var så et indlæg fra Kasper Vad, der tidligere har sneget sig uden om de store tekniske udfordringer vi har med kommentarerne her på bloggen. Besøg hans blog her, den er læseværdig

mandag 04. juni, 2012

En anmeldelse af en ny Nook

Så er den gal med kommentarerne igen. Fejlen er meldt, i mellemtiden er du velkommen til at sende dine kommentarer til cbk@kb.dk. Så længe det ikke er direkte spam eller reklamer, vil de komme på uredigeret (sådan da, falder jeg over en stavefejl retter jeg det nok).

Helt uden at behøve denne opfordring, har Kasper Vad, der driver bloggen eTanker, skrevet en interessant anmeldelse af Barnes & Nobles sidste skud på Nook-stammen. Læs den, den er interessant, også for vejledningen i hvordan man får fat på en dims som sælgeren egentlig ikke vil sælge uden for USA.
Særligt bemærkede jeg, at det lader til at Nooken har løst belysningsproblemet. En af udfordringerne med eInk er den manglende baggrundsbelysning. Værre er det ikke, der er heller ikke baggrundsbelysning i bøger, så at man skal have lampen tændt for at kunne læse er jo ikke ligefrem nogen stor katastrofe. Det er alligevel noget en del ebogslæserproducenter har forsøgt at gøre noget ved. Personligt har jeg testet Sonys PRS-700, der havde lys i siderne. Det var ærligt talt ikke specielt vellykket, og det lader til at det fungerer her.
Det lader også til at det er lykkedes at lave en berøringsfølsom skærm, der ikke gør teksten ulden. Det har også tidligere været et problem ved eInk-skærme.

Weblogkalender


« juni 2012
mationtofr
    
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
17
18
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
       
I dag

Søg i denne weblog

 

Nyeste indlæg i alle KB blogs