eBøger

torsdag 15. marts, 2012

Det trykte leksikon

Når jeg holder foredrag for bekymrede bibliotekarer om ebøger, beroliger jeg dem med, at den trykte bog ikke forsvinder. Ganske ligesom LP-plader ikke forsvandt med CD'en eller MP3'en, og teateret ikke forsvandt med TV (eller biografer). Den trykte bog bliver blot relegeret til historiens kuriositetskammer, og ender som et objekt der har værdi netop fordi det er et fysisk objekt, noget man kan vise frem, udstille og kan sende signaler om hvor hip ejeren er.
Den sidste del fortæller jeg dem ikke :)

Hvad jeg til gengæld er helt sikker på er en død sild, er det trykte leksikon. Jeg er vokset op med Lademanns. Jeg var en nørdet og underlig lille dreng, der læste næsten hele leksikonnet. Værdien af et leksikon er, at en masse faktuel viden er samlet et sted. Man kan let slå et eller andet op og få svar. Hele grundloven var optrykt, en komplet oversigt over rang i det danske forsvar, detaljerede oplysninger om alverdens lande. Der stod vist ikke noget om hvor gammel en ræv kan blive, men det var en guldgrube af information.

Det er det stadig, men problemet var jo, at indbyggertal ændrer sig fra år til år, og der har et trykt værk svært ved at følge med. Man kan lave supplementsbind. Det gjorde de. Det hjalp ikke. Online leksika der hele tiden kan opdateres er meget bedre. Det er derfor Wikipedia klarer sig så godt.

Vi har stadig et leksikon stående derhjemme. Standardleksikonnet hedder det. Et helt enkelt trebindsværk af betydelig alder, der på ingen måde er opdateret. Jeg kan ikke huske hvornår det sidst er blevet åbnet. Men det bliver ikke smidt ud, for det har en signalværdi der ikke står mål med de 200 kr (alt for meget) som jeg betalte for det for mange år siden.
Vi har også Dansk Husmoderleksikon stående. Der er mange nyttige ting i det, og det er et helt antropologisk studium at slå op og se hvor mange medlemmer der var i Slagelse Husmoderforening, og hvad formanden hed. Det er heller ikke blevet åbnet længe, men har så stor kitchværdi at det også får lov at overleve. En af de venner der er næsten lige så nørdet som os har det også stående. Af samme årsag.

Der vil ikke blive lavet flere trykte leksika. Der skal nok blive udgivet trykte bøger, også om 50-100 år. Men leksika. De er døde, og overlever kun som signalgiver i spisestuen.

Alt dette blot for at varme op til et link til Wired; en artikel der handler om netop det. Og som er så elskværdig at slå en af de udbredte myter om ebøger ihjel. Det var ikke Wikipedia, der slog Encyclopedia Britannica ihjel. Det var Microsoft.

Kommentarer:

Send en kommentar:
  • HTML syntaks: Tilladt

Weblogkalender


« oktober 2018
mationtofr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
       
I dag

Søg i denne weblog

 

Nyeste indlæg i alle KB blogs