eBøger

onsdag 26. november, 2008

Endnu mere piratkopiering

Det er ikke meningen at det her skal udvikle sig til en ren blog om piratkopiering, men det er lige før.

Politiken har i dag på sit website en historie om en piratkopist der har stillet "gratis" lydbøger til rådighed på en server.
Sådan ca. 800 af dem.

Lydbøger er ikke ligefrem et område vi fokuserer voldsomt på, der er få ting der er kedeligere end at få læst en lærebog højt. Jeg plejer dog at hævde at vi ikke interesserer os så meget for hvilket medie bogen kommer på, om det er palmeblade, stentavler, papir eller elektroner er lige meget. Så derfor et lille indlæg alligevel :)

Og så en update (det var hurtigt!):
Andetsteds på Politiken.dk optræder denne historie, om at Østre landsret har stadfæstet en dom om at Tele2 skal blokere for deres kunders adgang til The Pirate Bay. Den linker vi af princip ikke til, og for Tele2s kunder kan det også lige straks være lige meget. Det lægger formentlig en dæmper på piratkopiering af lyd- og andre e-bøger.

Kommentarer:

E-bøger kunne godt blive rigtig udbredt... De skulle bare fortsat være let-tilgængelige :P

Et bibliotek er et genialt koncept. Borgere har adgang til gratis kultur (over skatten ihvertfald), medens forfatterne bliver kompenseret for deres besvær. Smukt system.

Jeg synes at Danmark skulle oprette et offentligt P2P-netværk, kun tilgængeligt for danskere, så man kunne se hvad der blev delt af kultur. Kunstnerne ville blive rekompenseret over skattebilleten afhængig af en eller anden skala. Ingen DRM indblandet, kun masser af lettilgængelig kultur for borgerne, hvilket var ideen med bibliotekerne til at starte med.

Det ville kræve at DK brudte med de internationale copyright-konventioner, men hvis man kan holde delingen inden for landets grænser ser jeg ingen problemer i at smutte fra det forældede fællesskab.

Skrevet af Martin Kufahl 26/11 2008, 18:34:53 #

Og samtidig med at de blokerer Tele2s kunders adgang til http://thepiratebay.org/">The Pirate Bay, blokerer de dermed også disse kunders adgang til musik, film og andre materialer der lovligt er adgang til via den side.

Derudover er der masser af "torrent sites" derude, så hvis det bare er http://thepiratebay.org/&quot;>TPB</a> der bliver blokeret, så skal dem der vil hente ting nok kunne få fat på dem alligevel. Så kan man selvfølgelig også beordre dem blokeret, men så er der bare igen andre... Det er en skrue uden ende.

Skrevet af Frederik "Freso" S. Olesen 27/11 2008, 07:29:36 #

@Frederik:
Jeg ved ikke om der er nogen der har målt efter hvor meget lovligt materiale der ligger i Piratbugten. Men jeg tror ikke det er særligt meget.
Problemet med at blokere for adgangen er det samme som der ligger i hele kampen mod piratkopiering - internettet er designet til at betragte den slags blokeringer som en fejl. Derfor er det også forholdsvist let at omgå den.
@Martin:
Det tror jeg simpelthen ikke på er en holdbar model. Der vil være absolut ingen forskel på en biblioteksbog, og en privatejet bog. Bogsalget vil forsvinde over natten, og en skattefinancieret kompensationsordning tror jeg slet ikke på kan administreres.
Jeg har ingen anelse om hvad volumen er i det danske bogsalg, men det kan man vel finde ud af.

Skrevet af Christian 27/11 2008, 09:58:01 #

Og en lille opdatering:
Bogsalget, ifølge forlæggerforeningen på: http://www.bogmarkedet.dk/graphics/statistik/Bogbarometer/Bogbarometer%202008/Bogbarometer_2008_2.kvt.pdf
Fortæller at salget af bøger, sådan alt i alt i 2. kvartal af 2008 var på 436 millioner kr.

Tak til Jesper Holm fra www.ebog.dk for linket.

Skrevet af Christian 27/11 2008, 10:33:50 #

Jeg vil godt tillade mig lige at dreje min argumentation lidt. :) For et eller andet sted er det vel også underordnet om folk bruger http://thepiratebay.org/&quot;>The Pirate Bay til at dele lovligt materiale (jeg gør). <a href="<a href="http://thepiratebay.org/&quot;>The">http://thepiratebay.org/&quot;>The Pirate Bay selv er jo stadig ikke dømt for noget - hverken i Danmark, i Sverige eller andre steder i EU eller verden som helhed.

(Del 1/3 - da min kommentar ellers bliver slugt af spamfilteret da mener at jeg spammer fordi jeg bruger mere end 1.000 tegn...)

Skrevet af Frederik "Freso" S. Olesen 01/12 2008, 13:26:50 #

Har du læst stadfæstelsen? Jeg vil da godt lige citere lidt fra den:

[Landsretten lægger] til grund, at kærende ved at give sine kunder adgang til den nævnte hjemmeside medvirker til [ulovligheder].

Landsretten stadfæster altså at Tele2 ved <em>ikke at gøre noget</em> giver "sine kunder" adgang til et websted som nogle store mediafirmaer synes begår ulovligheder (uforagtet at de ikke er dømt for noget, på trods af flere http://thepiratebay.org/legal&quot;>juridiske trusler og vist nok også enkelte retssager) og dermed <em>medvirker</em> (læg mærke til det aktive her ift. det inaktive "ikke gøre noget") til sidens "ulovlige" (igen, der er ingen domstol der har kaldt siden ulovlig i en sag mod (folkene bag) siden) aktivitet.

Skrevet af Freso 01/12 2008, 13:27:43 #

Det betyder altså at hvis nogen pludselig synes at sider som http://modkraft.dk/&quot;>Modkraft.dk</a>, http://arbejderen.dk/&quot;>Arbejderen.dk</a>, <a href="<a href="http://forbryderalbum.dk/&quot;>Forbryderalbum.dk</a>">http://forbryderalbum.dk/&quot;>Forbryderalbum.dk</a> og andre websteder indeholder statsskadeligt indhold som teoretisk set kunne indeholdes i f.eks. terrorlovgivningen, så kan de med <a href="<a href="http://issuu.com/comon/docs/kendelsetele2ifpi_261108?mode=a_p&quot;>denne">http://issuu.com/comon/docs/kendelsetele2ifpi_261108?mode=a_p&quot;>denne dom kræve at ISP'er "blokerer" adgang til dem (uden først at køre, eller overhovedet starte, en retssag mod dem). Er det en god drejning? Er det demokratisk? Er det tegn på at man lever i en sund retsstat? (Ja, det er retoriske spørgsmål. Det står dig frit for at svare på dem. :))

(De bør i øvrigt også få lukket adgang til Google, da folk også bruger dem til at finde ulovlige ting. Og Usenet. Og e-mail. Og ...)

ps. Jeres HTML-fortolker trænger vist til at lære at ikke alle gåseøjne bør laves til &quot;...

Skrevet af Freso 01/12 2008, 13:29:01 #

Det glæder mig at det står mig frit for at svare på dem :) Dels
har biblioteket næppe nogen officiel holdning til de principielle
retspolitiske spørgsmål der gemmer sig i den sag (og så har jeg
det heller ikke, men find min private blog, der er sagen en ganske anden...), dels
er jeg i denne blog mest interesseret i hvordan den slags tiltag påvirker
udviklingen af den elektroniske bog.
Og i den sammenhæng er det ikke så interessant om diverse
regeringskritiske sites bliver spærret, med mindre de har e-bøger
liggende.

I netop denne sammenhæng er det interessante spørgsmål dilemmaet
mellem:
1. piratkopiering af e-bøger, der vil få markedet for legitime
e-bøger til at vokse, og dermed fremme brugen af e-bøger, og
2. piratkopiering af e-bøger, der vil gøre det vanskeligt at få
økonomi i salg af e-bøger. Og dermed hæmme brugen af
e-bøger.

Men derudover kan man vel roligt konstatere at det ikke er helt let at blokere
ting på nettet, og at det derfor ikke er en særlig effektiv måde
at beskytte sine rettigheder på.

Skrevet af Christian 01/12 2008, 17:33:41 #

Send en kommentar:
  • HTML syntaks: Tilladt

Weblogkalender


« november 2018
mationtofr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
       
I dag

Søg i denne weblog

 

Nyeste indlæg i alle KB blogs