eBøger

mandag 02. januar, 2012

Hvad copyright har af konsekvenser

Godt nytår!

Copyright handler om at beskytte skabere af ting der er meget lette at kopiere mod misbrug. Hvis jeg havde en ambition om at leve af mine litterære evner, ville jeg have et problem, hvis alle bare kunne kopiere min geniale og banebrydende samtidsroman om livet for specialkonsulenter i en postmodernistisk biblioteksverden. Ideen ville jo være at mine beundrende læsere skulle betale for at læse teksten, så jeg kunne supplere min beskedne løn, indtil jeg fik nobelprisen i litteratur.
Det fungerer ikke hvis min nabo begyndte at distribuere guldkornene uden at betale mig for det. Er der ikke en eller anden beskyttelse mod den slags, ville jeg næppe sætte mig til tasterne. Og samfundet har en interesse i at der produceres kultur til menneskehedens berigelse og oplysning. Derfor har vi ophavsretslovgivning og copyright og alt det andet fra immaterielrettens kerneland. Også selvom mine litterære evner nok er af en kvalitet der gør at samfundet i dette konkrete tilfælde, nok mest har en interesse i at jeg ikke bliver udgivet.

Det er en ydelse jeg får fra samfundet. Det beskytter mine rettigheder, og straffer min nabo. Men der er ikke noget der hedder en gratis frokost, som amerikanerne siger, og prisen for beskyttelsen, betaler jeg ved at mine rettigheder har en begrænset levetid. Efter et passende antal år får verden lov til at kopiere og benytte mit værk uden at skulle betale mig for det. Det er altsammen udemærket, pirater og andre hverdagskriminelle synes det er meget uretfærdigt, men jeg synes også det er urimeligt at jeg skal betale for varerne i supermarkedet.

Der hvor det bliver urimeligt er, når levetiden af ophavsretten udvides ud over det rimelige. Man kan overveje hvor længe rimeligt egentlig er, men visse steder (læs: USA) arbejder man ret aktivt på at udvide grænserne for rimelighed.
Det amerikanske Duke University har en afdeling for studiet af "public domain", altså immaterielle varer, der er blevet fælleseje. Ting som tidligere var omfattet af ophavsretten, og som nu er blevet så gamle, at de er en del af det fælles arvegods, som man må gøre med hvad man vil (sådan da). De udgiver hvert år en oversigt over et udvalg af de værker, hvor ophavsretten kunne være udløbet, hvis ikke det var fordi beskyttelsesperioden i 1998 var blevet udvidet (i USA).
Listen er blot et udvalg. Men i år ville copyrighten på "Kongen Vender Tilbage" af Tolkien og vladimir Nabokovs "Lolita" være udløbet. Blot to litterære hovedværker, som kunne have været en del af menneskehedens fælleseje fra i år.

Se oversigten her, og læs mere om baggrunden for udvidelsen af beskyttelsesperioden på Wikipedia.

Kommentarer:

Send en kommentar:
  • HTML syntaks: Tilladt

Weblogkalender


« oktober 2018
mationtofr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
       
I dag

Søg i denne weblog

 

Nyeste indlæg i alle KB blogs