eBøger

fredag 06. januar, 2012

Hvad pokker stiller man op?

Nu skal man til at passe på, hvordan man formulerer sig om piratkopiering. I Sverige er det nemlig blevet en religion. Og det der før var moralsk forkasteligt, er nu et helligt sakramente. Det er nu stadig ulovligt, men man kan formentlig konvertere på deres hjemmeside, så snart den er oppe igen, efter at være blevet slashdotted.

Det kan man grine af, men man bør nok lade være. Kritik af piratkopiering har i hvert fald en tilbøjelighed til at udløse ret heftige følelser. Det har Ronnie Fridthjof fundet ud af efter sin kronik i Politiken forleden, hvor han sammenligner piratkopiering med butikstyveri. Det gør han, fordi hans film "Alle for en" bliver piratkopieret. Fire gange så meget som den bliver downloadet lovligt, skønner han.
Han skriver faktisk ikke direkte at han mener piratkopiering er tyveri. Det er det teknisk set heller ikke. Men det er blot en af de forargede reaktioner han har fået i kommentarerne til kronikken. Han har nemlig helt misforstået det. Det er ikke tyveri. Det er i øvrigt hans egen skyld, hans film er alt for dyr, hvis bare den kun kostede 50 kr. at downloade lovligt, ville den ikke blive piratkopieret. Han burde også som kunstner bare være glad for at nogen vil piratkopiere hans film. Det er i øvrigt en skodfilm som ikke er pengene værd.
Nu har jeg ikke set filmen. Men jeg har læst anmeldelserne, og jeg tror faktisk ikke at det er en film jeg ville betale for at se. Jeg ville endda ikke bruge kræfter på at piratkopiere den. Det er bare ikke et argument for at foretage sig noget ulovligt.
Med risiko for at fornærme nogen: Årsagen til at alle de argumenter fremføres er, at man godt ved at piratkopiering er ulovligt, og ikke helt fint i kanten. Man bryder sig bare ikke om at der er nogen der har den frækhed at gøre opmærksom på det. Det minder temmelig meget om (nogle) cyklisters reaktion på fodgængere, der gør opmærksom på forskellen mellem cykelstier og fortove.

Når det er sagt: Ronnie Fridthjof har en pointe omkring problemerne med at en ulovlig praksis der risikerer at udslette store dele af den kommercielle kulturproduktion, er blevet så socialt acceptabel, at ingen tager sig af det. Men hans løsningsforslag holder næppe i praksis. Der skal nemlig sendes bøder til ejeren af de internetforbindelser hvor der bliver piratkopieret. Hvis ikke ejeren selv har piratkopieret, kan han sende den videre til børnene, naboen, vennerne eller konen, afhængig af hvem der har lånt netforbindelsen til piratkopiering. Og min arbejdsplads kan fyre mig når de har fået tilstrækkeligt mange bøder for den piratkopiering jeg har foretaget via deres netforbindelse.

Der er bare et par problemer ved den ide. Min netudbyder vil nemlig være nødt til at holde øje med om jeg piratkopierer, ellers kan de jo ikke sende mig en bøde. Og hvordan i himlens (fildelingens?) navn skulle de kunne finde ud af det? Er al download af videofiler fra en hjemmeside piratkopiering? Jeg vil i hvert fald være ked af at få en bøde for at downloade denne fantastiske film om kaniner. Det er nemlig producenterne, der selv opfordrer mig til det.
Eller er al download fra torrentfiler fundet på piratebay.org? Det kan ikke skelnes fra download via torrentsystemet generelt. Og det populære spil World of Warcraft distribueres ved hjælp af det system.
Den eneste måde at praktisere det på er at lave "Deep packet inspection på al trafikken, og vedligeholde lister over hvad der er piratkopier, og hvad der ikke er. Bortset fra at det ville svare til at teleselskaberne skulle bånde alle vores telefonsamtaler, med hvad det medfører af demokratiske problemer, er det fuldstændig urealistisk.

Hvad gør man så? Kaster sig over noget Spotify-lignende for film og bøger? Det er nok heller ikke løsningen. Berlingeren kan nemlig berette, at Lady Gaga i 2011 fik 920 kr. for streaming af hittet "Poker Face". Det er muligt, at det er hvad piratkopisterne ville være villige til at betale, men det dækker nok ikke produktionsomkostningerne.

Jeg aner ikke hvad løsningen på problemerne er. Vidste jeg det, ville jeg ikke arbejde her, men have solgt løsningen, og tilbragt resten af mine dage på en varm strand i nærheden af en god bar. Men jeg er sikker på at løsningen hverken skal findes i legalisering af piratkopiering, eller afskaffelse af internettet som vi kender det i dag.

Kommentarer:

Send en kommentar:
  • HTML syntaks: Tilladt

Weblogkalender


« oktober 2018
mationtofr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
       
I dag

Søg i denne weblog

 

Nyeste indlæg i alle KB blogs