eBøger

tirsdag 05. januar, 2010

Så kan de lære det!

Den norske udgave af Wikipedia definerer naturlove som:
En naturlov er en sammenheng i naturen som gjelder overalt, alltid og nødvendigvis, men som logisk sett ikke hadde trengt å gjelde.
Derfra hvor jeg skriver er der en tre stykker der er særligt påtrængende:
Der er aldrig nok bogreoler
Antallet af timer der burde bruges på ebøger i døgnet er konstant større end 24, og
Der vil aldrig blive lavet en kopibeskyttelse der ikke kan knækkes.

Den første er vi ved at afskaffe, den anden er specielt aktuel her efter juleferien, hvor der ligger >500 nyheder og aktuelle begivenheder der burde læses om, fordøjes og blogges. For ikke at tale om Googles Android pressekonference i dag og de stadigt kraftigere rygter om en tablet-pc fra Apple (det bliver den 27. januar).
Og den tredie naturlov har Business.dk opdaget.

Vi har blogget intensivt om piratkopiering sidste år, og nu dukker det så op igen. 24 timer efter Dan Browns sidste epos, "The Lost Symbol", blev sat til salg som ebog hos Amazon, var kopibeskyttelsen knækket, og bogen downloadet 100.000 gange.

Der gemmer sig vist en enkelt eller to standarder for kopibeskyttelse, der ikke er knækket endnu. Al erfaring viser at det kun er et spørgsmål om tid før de også knækkes. Naturloven er med andre ord, at uanset hvilken kopibeskyttelse Amazon lægger ned over deres ebøger, så vil den blive brudt. Hvorfor gør de det så alligevel?
Amazon er nødt til at forsøge at give forlag og forfattere en eller anden form for beskyttelse. Ikke fordi den hjælper, men fordi forlag og forfattere stadig tror at det er muligt at beskytte sig mod piratkopiering. Det er den ene grund. Den anden grund er tæt forbundet med erfaringerne fra musikindustrien, mere specifikt iTunes. På iTunes kan man downloade al den musik man begærer. Hvert nummer koster omkring en dollar. Og er ikke kopibeskyttet. Alligevel tjenes der store penge på musiksalget gennem iTunes. Logikken skulle ellers være, at iTunes kun ville kunne sælge et enkelt eksemplar af hvert nummer, hvorefter det ville blive piratkopieret af hele verdenen.

Det sker ikke. Årsagen er økonomisk. Piratkopiering koster ingen penge, men til gengæld tid. Man skal finde en torrent-tracker der ikke er blokeret og som har den ønskede musik. Så skal man downloade musikken, og hvis man er heldig får man i andet eller tredie forsøg en mp3 hentet ned der ikke er defekt. Men det kostede ikke noget.
På iTunes får man filen i første hug, det tager stort set ingen tid, og den lægges direkte ind i resten af musiksamlingen. Det tager lidt tid første gang man skal indtaste kreditkortoplysningerne. Men derefter går alt som en leg. Til gengæld kostede det mellem 69 cent og 1,29 dollar.
Tid er penge - se naturlov 2 - og mine samlede omkostninger er summen af den tid jeg skal bruge på at downloade, og den udgift der dukker op på kreditkortet.
Apple har haft held til at finde en prissætning der gør, at det samlet set er billigere at betale for at downloade mp3-filen hos dem, end det er at downloade den gratis på nettet. Havde de sat prisen for højt, ville det bedre kunne betale sig at piratkopiere.

Og hvordan relaterer det sig så til bøger? Jo, en bog er dyrere end et stykke musik. Den er endda dyrere end hele albummet. Faktisk er den lige akkurat så dyr, at det bedre kan betale sig at have besværet med piratkopieringen, end at anskaffe den lovligt. Det er i hvert fald situationen i Danmark, bortset fra at markedet for danske ebøger er så lille, at der ikke er nogen der gider gå i gang med at knække krypteringen.
Amazon har ellers prissat deres bøger fornuftigt. Der er bare en detalje de har glemt. Deres bøger kan kun læses på Kindlerne. Hvis jeg vil læse Dan Brown på den ebogslæser jeg har i tasken, så bliver jeg nødt til at købe bogen hos Amazon. Knække krypteringen, og overføre bogen til ebogslæseren. Eller også kan jeg bare gå på nettet og piratkopiere den.
En oplagt løsning ville være at fjerne kopibeskyttelsen, og sælge mig bogen i et format der kan læses på andet end Kindler...

Kommentarer:

Amazons 'topaz' format blev knækket for nylig. Det kan dog stadig ikke konverteres. Ellers tror jeg kun det er Sonys 'BBeb' der er tilbage - men eftersom de nu har udfaset det, tror jeg ikke der bliver gjort mere.

Skrevet af Eva Andersen 13/01 2010, 09:53:12 #

Send en kommentar:
  • HTML syntaks: Tilladt

Weblogkalender


« november 2018
mationtofr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
       
I dag

Søg i denne weblog

 

Nyeste indlæg i alle KB blogs