eBøger

tirsdag 03. januar, 2012

Sidste uges nyheder

Piratkopiering er et populært emne, også her. comon.dk skrev for en lille uges tid siden om hvordan de danske bog-pirater er sejlet håbløst agterud. Bogpirateri er simpelthen ikke specielt udbredt på dansk, og det illustreres ved, at Demonoid kun tracker fem danske bøger.
Det er nok korrekt at der ikke piratkopieres mange danske bøger, og det skyldes sikkert, at der ikke er megen faglitteratur på dansk. Og fem bøger er virkelig heller ikke mange, sammenlignet med de 51.366 engelske bog-torrents der findes på Demonoid.

Men en lille præcisering er det nok nødvendigt med. Den uopmærksomme læser kan nemlig forledes til at tro, at der faktisk er fem piratkopierede, danske bøger på Demonoid (*). Det er der bare ikke. Den ene er godt nok lidt på dansk, og det er fordi det er et danskkursus af amerikansk oprindelse. Og de fire andre er ganske gamle (1800 og noget), og enten oversat eller hånddigitaliseret af den person der har oprettet torrentfilen. Og derfor næppe i nogen juridisk forstand udtryk for piratkopiering...
Udbredelsen af piratkopiering af danske ebøger lader med andre ord til at være ikke-eksisterende.
Til gengæld så en af dem ret interessant ud. Den er et oversat kapitel fra en bog fra 1841, og jeg tror jeg skal have downloadet kilden: Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds af Charles Mackay.
Det kan gøres fra projekt Gutenberg, og er ikke noget der bare kommer i nærheden af piratkopiering.

(*) Det kan der dog sagtens være. Man finder seks titler når man søger efter bøger på dansk. Men den ene af dem er i den grad på engelsk, selvom den er registreret som værende dansk. Og det illustrerer smukt at der sagtens kan være masser af danske piratkopierede bøger på Demonid, der bare ikke er registrerede som værende på dansk.

Kommentarer:

Send en kommentar:
  • HTML syntaks: Tilladt

Weblogkalender


« oktober 2018
mationtofr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
       
I dag

Søg i denne weblog

 

Nyeste indlæg i alle KB blogs