Open Access

lørdag 29. september, 2007

Scholarpedia - et wiki-leksion med peer-review

Scholarpedia er et open-access peer-reviewed og online leksikon, der udgør et videnskabeligt alternativt til Wikipedia, men anvender samme Mediawiki-software og brugergrænseflade som Wikipedia.

Leksikonartiklerne gennemgår peer-review, i lighed med artiklerne i internationale videnskabelige tidsskrifter. De bedømte færdige artikler varetages herefter af forfatterne, som en slags kuratorer, der skal godkende alle kommende ændringer og opdateringer af artiklerne.

Scholarpedias artikler kan citeres som kildemateriale, i andre videnskabelige værker, da de på grund af fagfællebedømmelsen, har gennemgået den internationalt anerkendte kvalitetskontrol. Dette er i modsætning til Wikipedia, hvor ændringer ikke (nødvendigvis) godkendes af en fagperson, hvormed læseren af artiklerne i Wikipedia ikke har sikkerhed for, at materialet er af en høj standard. Scholarpedias artikler er inddelt i fire leksika, også kaldet encyklopædier: ” Computational Neuroscience”, ” Dynamical Systems”, ” Computational Intelligence” og ” Astrophysics”.

Scholarpedias forfattere inviteres eller vælges blandt internationalt kendte eminente videnskabsfolk: Eksempelvis skriver Benoit Mandelbrot, fraktalernes fader, leksikonartiklerne om "Fractals" og "Mandelbrot Set"; Edward Lorenz, opdageren af kaos-fænomenet, skriver artiklen "Butterfly Effect", og Yakov Sinai, der var student hos den berømte fysiker Kolmogorov, skriver om "Kolmogorov-Sinai entropy". Blandt forfatterne til de fire encyklopædier er der i alt ti Nobelprismodtagere. To nobelpristagere, Riccardo Giacconi (fysikprisen 2002) og John D. Mather (fysikprisen 2006) har accepteret at skrive leksikonartikler, til astrofysik-leksikonet, om netop de emner, som de to er verdenskendte for.

Københavns Universitetsbibliotek har stillet en redaktør til rådighed til det fjerde og nyeste Scholarpedia-leksikon: ” Encyclopedia of Astrophysics” (undertegnede blogger): Jeg har siden sommeren 2007 inviteret prominente danske og internationale astronomer og astrofysikere, til at skrive og bedømme artikler i det astrofysiske Scholarpedia-leksikon.

I øjeblikket indeholder leksikonet små hundrede artikler, hvoraf de fleste er under udarbejdelse, men et par håndfulde artikler er allerede online og flere er under bedømmelse. Nogle af artiklerne i astrofysik-leksikonet vil blive skrevet af danske forskere, der er meget anerkendte indenfor sine forskningsområder, for eksempel lektor Morten Bo Madsen, vis forskningsgruppe på Københavns Universitet blandt andet leverer udstyr til flere af NASAs rummissioner til Mars. Madsen skal skrive artiklen med titlen Exploration of Mars. En anden kendt dansker, der har accepteret at skrive en artikel for Scholarpedia, er Henrik Svensmark fra Danmarks Rumcenter, der er kendt for sin teori om kosmiske strålers indflydelse på klimaet. Han skriver om Sun-Climate Research.

Alle kan registrere sig som brugere på www.scholarpedia.org, men det er ikke nødvendigt, for at få adgang til artiklerne. Som registreret bruger har man dog mulighed for at foreslå nye skribenter, samt ændringer og tilføjelser til artiklerne, der efterfølgende vil behandles af artiklens kurator.

Det Kongelige Biblioteks udsendte en pressemeddelelse om d. 11. september. Efterfølgende har der været korte notitser om Scholarpedia i flere danske medier (Universitetsavisen, Computer World og Information), samt nogle længere artikler i Nyhedsavisen og Magisterbladet.

Kommentarer:

Send en kommentar:
  • HTML syntaks: Tilladt

Weblogkalender


« august 2017
mationtofr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
       
I dag

Søg i denne weblog

 

Nyeste indlæg i alle KB blogs