Open Access

mandag 03. december, 2007

Stor dansk interesse for open-access

Det nys overstående seminar om open-access, i Den Sorte Diamant i København, afslørede en stor dansk interesse for emnet. Torsdag den 29. november afholdt Københavns Universitetsbibliotek sit andet årlige seminar om open-access: I omegnen af 80 mennesker havde registreret sig som deltagere i god tid, for at høre de fem forelæsninger om praktiske erfaringer med open-access.

Som vice-direktør Michael Cotta-Schønberg sagde ved åbningen af seminaret, så er vi nu i en situation hvor open-access ikke længere kun er teori: Der findes efterhånden en masse eksempler på open-access i praksis, samt mange initiativer, der vil give endnu større open-access i den nære fremtid.

Foredragsholderne ved seminaret var Frank Scholze fra Universität Stuttgart, Bertil Dorch fra Københavns Universitetsbibliotek, Marco Picco fra det franske forskningsråd (CNRS) og Jens Vigen fra CERN, det europæiske center for højenergifysik. Scholze berettede blandt andet om erfaring og initiativer fra tyskland, hvor de institutionelle repositories samarbejder gennem DINI-projektet. Dorch fortalte om det hprints-projektet, om at bygge et nordisk e-printarkiv til humanistisk forskning: Projektet, der er finansieret af Nordbib, har netop indgået en aftale med CNRS' elektroniske arkiv HAL, som Picco berettede om. Jens Vigen fortalte om projektet SCOAP3 (se blog 29.10.07), der sigter mod at give open-access til alle forskningsartikler fra CERN. SCOAP3 vil med Vigens ord give "fritt leide" til CERNs forskning. Til sidst berettede Dorch om Scholarpedia, der er et eksempel på et højprofileret peer-reviewed open-access leksikon.

Seminarets tilhørere dækkede et bredt udsnit af de mange interessegrupper, når det kommer til open-access: Forskningsbibliotekerne var naturligvis vel repræsenterede, der var forskere fra universitetet, forelæggere, samt deltagere fra styrelser under både kultur- og videnskabsministerierne. Alt i alt tyder dette på en stigende interesse hos den danske forskningssfære, for open-access, samt de medfølgende fordele og problemstillinger.

Skal man drage en samlet konklusion fra seminaret, må det være at der er et stigende ønske, fra forsknings- og biblioteksverdenen, om open-access på grund af de fordele som medfølger, specielt med hensyn til synlighed og tilgængelighed. Forlagsverdenen er stigende opmærksom på, at det ikke er muligt at beholde status quo: Forelæggere verdenen over går med i aftaler og projekter om open-access, og der er mange forskellige typer af forretningsmodeller i spil (fra grøn til gylden) - et eksempel på en praktisk mulig model, er CERNs SCOAP3.

Hvis du er interesseret i emnet, men ikke kunne deltage på seminaret, kan du downloade de fem præsentationer fra outreach-siden på openaccess.kb.dk.

Kommentarer:

Send en kommentar:
  • HTML syntaks: Tilladt

Weblogkalender


« august 2017
mationtofr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
       
I dag

Søg i denne weblog

 

Nyeste indlæg i alle KB blogs